Kembali kita ke cuti2 Kemboja okey :) spt entri sblm ini, tiba la masa tuk kami bertiga dinner…’driver’ kami Che Mustafa yg bawak kami ke restoran Tasnim nih..restoran ni siap ada motel juga utk pelancong2…bilik2 pun sgtlah murah dlm RM30 ke atas bergantung pada bilik camner yg kita nak :) oh yer, taraaa…tu gambar dua atas tuh…nasi goreng ayam, nasi goreng sotong ngan ns goreng daging….ehehe…sumer nasi goreng kan…yer arrr dr pg tak jamah nasi lagi so lapor la kiranya neh ;p Che Mus malu2 takmo order makanan but parent Lorna paksa juga dia minum…pemalu kan…al-maklum hari pertama jumpa kami bertiga…hehe…but he is a nice man….memang Lorna rekemen sape2 yg nk gi Kemboja, leh ambik khidmat dia okey! Yerla, kita nak gi negara yg kita takder saudara mara…so sesama muslim la insyaAllah akan membantu sedikit sebanyak…harga makanan kat ats termasuk air 4 org cuma RM13…murah kan…berpatutan laa…besa kalau kat key-el, 2 orang makan dah rm13 ;p

Pas jer makan2…time tu sebenarnya baru 5pm..hehe…so Che Mus pun tanya…nak jenjalan mana? parent Lorna jwb la yg kami nak tgk2 sekitar bandar…kira sight seeing petang arrrr….kebetulan hari pertama yg Lorna gi Kemboja ni hari Sabtu, maka yer ramai lah rakyatnya keluar bersiar2 pada waktu petang….spt gmbar kat ats yg ada beskal tu kan…tu sebenarnya mcm waterfront di bandar Kemboja tuh….sepanjang2 jln tuh adalah Sungai yg di hujungnya adalah Sg Mekong yg amat femes di sana…kira cam sempadan antara Kemboja dan Vietnam negara jiran yer…sana pun ada kepsi…sajer snap wat kenangan…kat Australia sblm ni pun ada kepsi tp tak snap cozz tak halal…disini dijamin halal sama spt Malaysia…but kami tak masuk la makan situ cozz baru pas makan kan…gipun dtg sini bukan nk makan kepsi…tapi nk makan masakan org Kemboja :) hehe…

haaa…sana pun ada jambatan gantung…baru lagi buat tuh…kalau tak sebelum nih dorang nek sampan or bot jer kalau nak seberang…yg ijau2 tu pulak buah teratai….ayah Lorna teringin sangat nak makan so belilah seikat…dalam RM1.50 camtuh…boleh la…1st time Lorna makan buah teratai…ishhh tak kena la wei tekak Lorna…pastu takmo dah bila ayah offer…ehehe..ayah Lorna laju jer makan tau…katanya makanan zaman bebudak dier dulu…alahaiii..sian ayah Lorna…syukur alhmdllh, zmn kesusahan dlm hidupnya dah lama berlalu pergi….bila ayah terimbau cenggitu, Lorna faham perasaaan dier :) nampak tak bendera Malaysia pun berkibar megah di ‘waterfront’ kat bandar Phnom Penh nih…bangga menjadi warga Malaysia…serius, bila berada di negara orang….rindu terhadap Malaysia memang semacam jer rasa dier…hihi…emosi di situ..haha..

Sebelah malam hari pertama ni, kami sempat singgah di Night Market…banyak la barang2 dijual kat sini seperti kain2 sutera, baju2, selendang2 kemboja, souveniers, makanan minuman, dll. Persembahan nyanyian pun ada disediakan untuk menarik pengunjung2….ramai tul manusia kat Night Market malam tuh…rimas pun ada juga ;p but nak rasa pengalaman berada di situ, so terjah juga ler….mak Lorna borong kain sutera di sana dapat tawar murah2…dpt best price dibandingkan di Central Market kami shopping keesokan hari ya…so berbaloi2 la jengah Night Market nih :)

Ohh yer, Day 2 di Kemboja lagi bestt….sebab hari kedua nih memang hariiiiii sopppiiiiinnngggg tuk Lorna dan mak Lorna…dimana kami soping? dan apakah barang2 yg kami soping??? ehehehe….tunggguuuu entri Kemboja seterusnya okey! lurve ya…. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
izzlorna cuti-cuti Leave a comment
35

Comments:

  1. Pingback: Cuti2 Phnom Penh, Cambodia Day 2 – 24 Apr 2011 :) Part 1 | izzlorna.com

  2. MEL says:

    SALAM LORNA….BAGI CONTACT CHE MUS… I ADA NAK WAT TRIP NGAN KAWAN AFTER RAYA…SO NAK CR TOUR GUARD NGAN HOTEL..MAYBE TOUR GUARD YANG LORNA PAKAI BLH TLG KAMI..THANX LORNA..:))

  3. ziti says:

    Salam..
    Hi Lorna,
    Saya ada bisnes butik kanak2, masa lorna di cambodia ada nampak banyak baju kanak2 yang dijual secara borong tak? kalu ada quality nya macmn? Harap Lorna dapat membantu, coz kalu ada banyak bajui2 kanak2 yg berkualiti kat sana, kami nak pegi cari..tq

  4. izzlorna says:

    hai sis :) che mus ni actually driver tuk tuk kat Phnom Penh..so dia buat persendirian jer..
    biasa dia charge per day..nanti nego jer price dgn dia..dia baik insyaAllah…
    check emel sis ya..
    Tq..

Leave a Reply